Adventskranz… με τη ΣΤ τάξη

adventkranzΜε μεγάλη χαρά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας κατασκεύασαν με τη βοήθεια της Διευθύντριας κυρίας Ράνιας  τα στεφάνια με τα κεριά. Έτσι στα πλαίσια της διαπολτισμικότητας οι μαθητές /τριες μαθαίνουν για τα έθιμα της χώρας που ζουν.  Στη Γερμανία συναντάμε συχνά το έθιμο του λεγόμενου «Adventskranz».
Η λέξη «Advent» προέρχεται από τα λατινικά «adventus» και σημαίνει άφιξη. Η λέξη «kranz» σημαίνει στεφάνι.
Στις χριστιανικές εκκλησίες είναι η περίοδος προετοιμασίας της γέννησης του Χριστού. Η προπαρασκευαστική αυτή περίοδος, στην ορθόδοξη εκκλησία, έχει διάρκεια 40 ημέρες, ονομάζεται Σαρακοστή των Χριστουγέννων και αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου.
Την περίοδο των 40 ημερών, δηλ. από τις 15 Νοεμβρίου έως και την παραμονή των Χριστουγέννων, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας νηστεύουμε εκτός από το ψάρι το οποίο καταλύουμε, εκτός φυσικά την Τετάρτη και την Παρασκευή, έως και την 17η Δεκεμβρίου.
Την περίοδο αυτή «Advent», τη συναντάμε το 6ο αιώνα στη Ρωμαϊκή εκκλησία, άλλες φορές σαν τέσσερις και άλλες σαν έξι εβδομάδες, ώσπου ο Πάπας Γρηγόριος (590 -604) καθιέρωσε τις τέσσερις Κυριακές παντού. Η πρώτη Κυριακή του «Advent» είναι ταυτόχρονα και η αρχή του εκκλησιαστικού έτους των καθολικών.
Το σημερινό έθιμο  όμως με το στεφάνι και τα τέσσερα κεριά (Adventskranz) δεν είναι και τόσο παλιό. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.
Το σημερινό έθιμο λοιπόν του στεφανιού είναι επινόηση του Γερμανού εκπαιδευτικού και θεολόγου  Johann Hinrich Wichern (1808 ?1881). Τα παιδιά που επόπτευε τον ρωτούσαν συνεχώς πότε θα φτάσουν επιτέλους τα Χριστούγεννα. Κατασκεύασε λοιπόν ένα μεγάλο ξύλινο στεφάνι το 1839 με 19 κόκκινα μικρά κεριά ανάβοντας ένα κάθε μέρα για το πενθήμερο της εβδομάδας  και τέσσερα μεγάλα άσπρα ανάβοντας κάθε Κυριακή ένα παραπάνω.
Από το 1910 περίπου τηρείται το έθιμο αυτό στη Γερμανία και το έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


9 − = 3