Τρεις Ιεράρχες – Από την Αρετή Μώκου

THREE_HIERARCHSΣτις 30 Ιανουαρίου είναι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Είναι η γιορτή των γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 329 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Εμμέλεια. Το 370 μ.Χ. ανακηρύχτηκε αρχιεπίσκοπος της Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ίδρυσε τη »ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ», συγκρότημα με κοινωφελή ιδρύματα. Απεβίωσε στα 50 του χρόνια.

Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ο Θεολόγος γεννήθηκε  το 327 και πέθανε το 390 μ.Χ. Οι γονείς του, αν και πλούσιοι, ήταν ειδωλολάτρες. Διακρίθηκε για τη θαυμαστή του μόρφωση, το λαμπρό συγγραφικό έργο, το κήρυγμα του Θείου Λόγου και κυρίως για την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε στην χριστιανοσύνη, ότι δηλαδή ο Θεός είναι ουσία μία και τρισυπόστατη (Πατήρ – Υιός – Άγιο Πνεύμα).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 347 στην Αντιόχεια από ευσεβείς χριστιανούς, τον Σεκούνδο και την Ανθούσα και πέθανε το  407 μ.Χ.  Με  βούληση του βασιλιά και του κλήρου έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Υπήρξε  έξοχος ποιμένας, αλλά και ερμηνευτής των ιερών γραφών. Μάλιστα άφησε ανεκτίμητο συγγραφικό έργο.

Αρετή Μώκου

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


4 − 3 =