«Το καρναβάλι των ζώων» περνά από το νηπιαγωγείο μας

karnavaliΤο διάσημο έργο του Sen-Sans «Το καρναβάλι των ζώων» περνά από το νηπιαγωγείο μας
Μια ωραία και διαφορετική ιδέα για την περίοδο των καρναβαλιών είναι να ακούσουμε με τα παιδιά το Καρναβάλι των ζώων του Camille Sean Sans. Είναι μια δραστηριότητα που «κουμπώνει» και με το καρναβάλι και με τα ζώα και με τη μουσική και τα μουσικά όργανα και μπορούμε να τη κάνουμε με οποιαδήποτε από τις παραπάνω αφορμές. Το «Καρναβάλι των ζώων» είναι ένα έργο που περιγράφει διάφορα ζώα μεσα από μουσικές συνθέσεις και μουσικά όργανα διαφορετικά για το κάθε ζώο.

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, αφού διαλέξανε ένα ζώο-ρόλο από το διάσημο έργο του Sean Sans,κατασκευάσανε τις μάσκες τους, ακούσανε τα κομμάτια και προσπάθησαν να μαντέψουνε σε ποιό ζώο αναφέρονται.
Επειτα από δραματοποίηση, το κάθε παιδί  ζωγράφισε το ρόλο του με τίτλο «Το καρναβάλι των ζώων»
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα.

Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο το συνέθεσε ο Camille Sean Sans το Φεβρουάριο του 1886 , όσο βρισκόταν σε διακοπές σε ένα Αυστριακό  χωριό. Αρχικά δημιουργήθηκε για ορχήστρα δωματίου που αποτελούνταν από φλάουτο, πίκολο, κλαρινέτο, 2 πιάνα, ξυλόφωνο, κρυσταλόφωνο και 2 βιολιά, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο, αλλά σήμερα συνήθως παίζεται από μια συμφωνική ορχήστρα και μεταλλόφωνο που αντικαθιστά το σπάνιο μουσικό όργανο κρυσταλόφωνο. Ο συνθέτης πίστεψε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έβλαπτε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη και δεν επέτρεψε να παιχτεί το έργο δημόσια (εκτός από το κομμάτι ο Κύκνος) όσο ζούσε. Μόνο στενοί του φίλοι είχαν ακούσει ολόκληρο το έργο όπως ο Λιστ. Ο Σεν Σαν ωστόσο άφησε εντολή να παιχτεί ολόκληρο μετά το θάνατο του κι έτσι παίχτηκε για πρώτη φορά δημόσια το Φεβρουάριο του 1922 και από τοτε είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του. Είναι μάλιστα αγαπημένο έργο από δασκάλους που έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά μαζί με το έργο του Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο λύκος» και το έργο του Μπρίτεν «Οδηγός Ορχήστρας για νέους».  Είναι συχνό φαινόμενο να τα συναντάμε και τα 3 μαζί σε cd για μικρά παιδιά.

Ακούγοντας το έργο (πατώντας στους τίτλους ακούτε τα κομμάτια):
1. Εισαγωγή και η βασιλική παρέλαση των λιονταριών: Έγχορδα ( βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσα) και δύο πιάνα. Τα πιάνα είναι η φωνή του λιονταριού.
2. Κότες και κόκορες: Βιολιά και βιόλες, δύο πιάνα και κλαρινέτο. Οι κότες τσιμπολογούν τα χόρτα. Το κλαρινέτο παίζει μικρά σόλο. Το πιάνο περιγράφει τη φωνή του κόκορα.
3. Αγριογάιδαροι: δύο πιάνα. Τα ζώα τρέχουν.
4. Χελώνες: έγχορδα και πιάνο. Τα έγχορδα παίζουν το Καν Καν από την οπερέτα του Όφενμπαχ ?Ο Ορφέας στον κάτω κόσμο?. (Orpheus in the underworld)
5. Οι ελέφαντες: κοντραμπάσα και πιάνο.
6.Καγκουρό: δύο πιάνα. Πηδηχτό περπάτημα καγκουρό.
7. Ενυδρείο: έγχορδα, δύο πιάνα, φλάουτο, κρυσταλλόφωνο
8. Οι αγριογάιδαροι τραγουδούν: δυο βιολιά παριστάνουν τους αγριογάιδαρους.
9. Οι κούκοι στο δάσος: δυο πιάνα και κλαρινέτο (κάνει τους κούκους)
10. Πτηνοτροφείο: έγχορδα (ήχοι της ζούγκλας), φλάουτο (πουλί), πιάνο (διάφορα πουλιά),
11. Πιανίστες: έγχορδα και πιάνα
12. Οι μαϊμούδες με τα ξυλόφωνά τους (απολιθώματα-μαϊμούδες): δυο πιάνα, έγχορδα, κλαρινέτο, ξυλόφωνο (οι σκελετοί που χτυπούν τα κόκαλα μεταξύ τους κρατώντας το ρυθμό)
13. Ο κύκνος: δυο πιάνα, τσέλο. Ο κύκνος στη λίμνη.
14. Φινάλε: όλα τα όργανα

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


3 − = 1