«Το Δέντρο των Γλωσσών»
«The language tree»
«Der Sprachbaum»
Οι μαθητές μας, αυτοί της Ε΄ τάξης του ελληνικού δημοτικού σχολείου στο Wuppertal, με εκπλήττουν συνέχεια (θετικά), όταν ως καινούρια δασκάλα στην τάξη τους, μου εκθέτουν καθημερινά διάφορες λεξούλες που μαθαίνουν στο μάθημα των Γερμανικών και των Αγγλικών, ενώ μου τονίζουν?
- «Κυρία, κυρία?, αυτή η λέξη είναι πανεύκολη! Είναι ?σαν? ελληνική?!»
- Και όμως παιδιά? όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική (Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Όλοι οι ειδικοί σήμερα αναγνωρίζουν, ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη ομιλούμενη τουλάχιστον στην Ευρώπη και η παλαιότερη συγκροτημένη του κόσμου.
Εν όψει, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής ημέρας των Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου), αποφασίσαμε να καταγράψουμε λίγες από τις αγγλικές και γερμανικές λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα και να απεικονίσουμε την ιδέα μας αυτή στο έργο μας: «Το Δέντρο των Γλωσσών», «The language tree», «Der Sprachbaum», με την ελληνική Γλώσσα να έχει το ρόλο του κορμού και οι άλλες δύο να έχουν το ρόλο των φύλλων του δέντρου.
Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος έως την παρούσα στιγμή. Παραδείγματος χάριν η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις? προέρχονται από την ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες). Η ελληνική γλώσσα έχει επηρεάσει σημαντικά τις άλλες γλώσσες, τόσο στους πολιτικούς, όσο και στους επιστημονικούς όρους, στις τέχνες, στη φιλοσοφία, στο θέατρο και γενικά σε τομείς στους οποίους είχε προηγηθεί κοινωνικά και κατά συνέπεια, γλωσσολογικά. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία του εξωτερικού είναι απαραίτητη αλλά και διπλά σημαντική για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου, του πολιτισμού και της ελληνικής συνείδησης. Μακάρι, ο Θεός να μας φωτίζει, εκπαιδευτικούς και γονείς να κάνουμε το χρέος μας, προς όφελος των παιδιών μας και του ελληνισμού!
«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.»
U. Wilamowitz
Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τις εκπαιδευτικούς Ειρήνη Αμαραντίδου και Άννα Μποζατζίδου, που έβαλαν το χεράκι τους και τις ιδέες τους για την πραγματοποίηση της ιδέας των παιδιών μας!
Η εκπαιδευτικός της Τάξης,
Άρτεμις Λαφτσοπούλου
Πρόσφατα σχόλια