Φιλαναγνωσία Ε΄ Τάξη

1Ο Τρίμηνο
PROJECT ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε κάποιους από τους κορυφαίους ποιητές της νεοελληνικής IMG_3967 λογοτεχνίας (Κ. Παλαμάς, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος) και να έρθουμε σε επαφή με υλικό τους, το οποίο αντλούν είτε από το ενδιαφέρον τους για τη ζωή των παιδιών, στο σπίτι, στο σχολείο ή στην κοινωνία είτε από τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, απολαύσαμε χιουμοριστική ποίηση,  ταξιδέψαμε σε χώρους της φαντασίας, είδαμε ανθρώπινους χαρακτήρες να παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο και ασχοληθήκαμε με υλικό εμπνευσμένο από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού.
Ένας μεγάλος ποιητής μας, ο Γιώργος Σεφέρης, έχει πει ότι «οι λέξεις για τον ποιητή είναι καράβια που κάνουν πολύ μακρινά ταξίδια». Αλήθεια, οι λέξεις και οι φράσεις σ” ένα λογοτεχνικό έργο γίνονται καραβάκια και ταξιδεύουν τον αναγνώστη μακριά, κουβαλώντας στα αμπάρια τους τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής. Τον γεμίζουν στο μαγικό ταξίδι τους με διάφορα συναισθήματα: με χαρά και αγωνία, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, με γλυκιά προσδοκία και προβληματισμό. Για να το πούμε με άλλα λόγια, του χαρίζουν αισθητική απόλαυση. Την απόλαυση αυτή ελπίζουμε να νιώσανε και οι μαθητές μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της φιλαναγνωσίας.
Οι δραστηριότητες στις οποίες πήραν μέρος οι μαθητές της Ε΄τάξης συμπεριέλαβαν την απαγγελία ποιημάτων* και την ηχογράφησή και αναπαραγωγή τους μέσα στην τάξη. Η πρώτη μας φροντίδα ήταν να βρούμε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των ποιητών όπως και φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με αυτούς. Επιπλέον, οι μαθητές μας, άκουσαν τους ίδιους τους ποιητές να απαγγέλουν τα ποιήματα τους ή άλλους σημαντικούς λόγους. Εμπνεύστηκαν από τις απαγγελίες των ποιητών και ζωγράφισαν σχετικά έργα. Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσουμε όλοι μαζί μελοποιημένα ποιήματα των συγκεκριμένων ποιητών. Κατά τη διάρκεια του project, μας γεννήθηκε η επιθυμία να μοιραστούμε την αισθητική απόλαυση που μας χαρίζει η ποίηση και αποφασίσαμε να απαγγείλουμε τα αγαπημένα μας ποιήματα στις υπόλοιπες τάξεις. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα poster ώστε να εκθέσουμε ποιήματα, γνώσεις, φωτογραφίες, προσωπικά μας έργα και γενικότερα τις εμπειρίες μας σχετικά με τους μεγάλους αυτούς ποιητές.
Τονίζουμε ότι μέσα από τις δραστηριότητες της φιλαναγνωσίας στοχεύσαμε να γεμίσουμε τους μαθητές μας με ξεγνοιασιά και να τους ευχαριστήσουμε, ενώ απ? την άλλη να τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια και να τους ανοίξουμε δρόμους για δημιουργική εργασία.

*Ποιήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε
Κωστής Παλαμάς: Ένας Θεός#, [Στον κήπο]#,  Μια πίκρα, Ύμνος των αιώνων
Γιώργος Σεφέρης: Λίγο ακόμα, Τα βουνά#, Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό), Τελευταίος σταθμός
Γιάννης Ρίτσος: Ειρήνη#, Λαός#, Τραγουδάκια του Φωτούλη#, Πρωινό άστρο, Ρωμιοσύνη στο Πολυτεχνείο
# Περιέχονται στο Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων Ε΄-Στ΄δημοτικού

Η δασκάλα της Ε΄ τάξης
Άρτεμις Λαφτσοπούλου

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


− 1 = 2