Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, Α΄ Τάξη

simera-einai-i-pagkosmia-imera-apotamiefsis-1-315x236 (Αντιγραφή)Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης,  Α΄ Τάξη

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το γουρουνάκι ως σύμβολο αφθονίας και ευημερίας ιδιαίτερα στην Ευρώπη.  Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι αγροτικές οικογένειες στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία είχαν την συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να  το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό  πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.
Στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Τιμήσαμε κι εμείς δεόντως αυτή τη μέρα στο σχολείο μας.
Στα πλαίσια της αποταμίευσης διαβάσαμε, ακούσαμε και ζωγραφίσαμε το μύθο του Αισώπου << Ο Τζίτζικας και το μυρμήγκι>> .
Τραγουδήσαμε το τραγούδι της αποταμίευσης κρατώντας τους κουμπαράδες που είχαμε φτιάξει.  Είπαμε αινίγματα όπως το <<φασούλι το φασούλι>>.
Συμπληρώσαμε στα μαθηματικά τα κέρματα που έδειχνε ο αριθμός. Παίξαμε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής το παιχνίδι <<Πούντο  το Ευρώ μας;>>
Με την κ. Πάττα Λήδα στο μάθημα των εικαστικών ζωγραφίσαμε τα συναισθήματα που δεν μπαίνουν στον κουμπαρά (αγάπη, χαρά κ.λπ.)
Με την κυρία Μανουέλα Απλαδά ζωγραφίσαμε τα δικά μας προσωπικά νομίσματα, με βασικό άξονα το σύμβολο της πόλης που ζούμε τον εναέριο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δημιουργικές μας ικανότητες.  Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή, με ένα γερμανικό παραμύθι των αδερφών Grimm (Frau Holle) σχετικά με την εργατικότητα, αποδίδοντας το με παιχνίδια ρόλων και ζωγραφικής.
Τέλος ο Herr Radke από την τράπεζα (Stadtsparkasse) υπεύθυνος για εκπαιδευτικά θέματα, μας μίλησε για την ιστορία του χρήματος και απάντησε στις απορίες μας (σε συνεργασία με τη Β΄ τάξη)

Χ.  Βενέτη – Μ. Απλαδά

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


4 − 4 =