Πασχαλινή Δραστηριότητα τάξη Ε΄

12         Πασχαλινά αυγά
Τα κόκκινα αυγά της Λαμπρής, ένα έθιμο από τα λιγοστά που διατηρούνται ακόμα, ήταν καθιερωμένο να βάφονται από τις νοικοκυρές τη Μεγάλη Πέμπτη, γι” αυτό λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέμπτη.
Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο; Τα πασχαλινά κόκκινα αυγά δηλαδή και το τσούγκρισμά τους τη νύχτα της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Πολλές οι εκδοχές για το πώς ξεκίνησε το έθιμο αυτό.
Το αυγό συμβολίζει από αρχαιοτάτων χρόνων την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής. Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς, χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου.
Μια λαϊκή παράδοση λέει ότι όταν αναστήθηκε ο Χριστός κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά φώναξε: «Είναι αδύνατον. Όπως είναι αδύνατον τα αυγά από άσπρα να γίνουν κόκκινα». Και ξαφνικά τα αυγά έγιναν κόκκινα!
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τους Εβραίους και μάλιστα κατά τύχη. Κατά το εβραϊκό Πάσχα, οι Εβραίοι έσφαζαν ένα αρνί και το αίμα το έριχναν σε έναν κουβά, για να σημαδέψουν μ” αυτό τις εξώπορτες τους, σε ανάμνηση της προστασίας των πρωτότοκων παιδιών τους από τη σφαγή όταν ήταν στην Αίγυπτο.
Κάποτε λοιπόν ένας Εβραίος, κρατώντας αυγά, τα τοποθέτησε κατά λάθος σε έναν τέτοιο κουβά με το αίμα του αρνιού. Όταν θέλησε να τα πάρει για να τα βράσει, τα αυγά είχαν βαφτεί κόκκινα. Αυτό το θεώρησε καλό σημάδι, το είπε στη γειτονιά και από τον ένα στον άλλο έγινε πια έθιμο να βουτούν τα αυγά στο αίμα του αρνιού. Άρχισαν κάποια στιγμή να τα βράζουν πρώτα για να κρατά καλύτερα το χρώμα και να μην ξεβάφουν.
Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, οι Εβραίοι που εκχριστιανίστηκαν συνέχισαν το έθιμο αυτό, το οποίο εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλους τους χριστιανούς του κόσμου και συμβολίζει πλέον τη χαρά και το θρίαμβο της Ανάστασης.
Υπάρχει κι άλλη μια ερμηνεία πιο ορθολογική για ορισμένους. Τη Σαρακοστή οι περισσότεροι νήστευαν κι έτσι τα αυγά που γεννούσαν οι κότες περίσσευαν. Τι να τα έκαναν τόσα αυγά οι νοικοκυρές; Τα φύλαγαν λοιπόν για το Πάσχα. Την ημέρα της Λαμπρής ήταν το πρόχειρο άφθονο φαγώσιμο που μπορούσαν να φιλέψουν. Τα έβαφαν και κόκκινα που είναι χρώμα χαρούμενο και ξορκιστικό και με διάφορα άλλα χρώματα. Συχνά τα στόλιζαν με ζωγραφιές ή με μαργαρίτες, φτέρες ή με αγριολούλουδα του ελληνικού κάμπου για να γίνουν πιο ευχάριστα.
Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και συμβολίζει πάλι την Ανάσταση. Όπως το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι κομματιάζονται του θανάτου τα δεσμά και από του τάφου τα βάθη ξανάρχεται η ζωή.
Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Οι καλεσμένοι τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα τα αυγά και στη συνέχεια ακολουθούσε γεύμα στο πασχαλινό τραπέζι.
Οι μαθητές της Ε? τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ, στα πλαίσια των πασχαλινών ημερών που έρχονται αλλά και στα πλαίσια της διατήρησης εθίμων, αφού κατανόησαν το συμβολισμό του βαψίματος των πασχαλινών αυγών, ξεκίνησαν καλλιτεχνικές δραστηριότητες βάφοντας αυγά με δύο διαφορετικές τεχνικές. Αρχικά με κλασική βαφή  του εμπορίου και έπειτα με την τεχνική του decoupage. Για αυτήν την τελευταία τεχνική, χρησιμοποιήσαμε:
?    Χαρτοπετσέτες με θέμα την άνοιξη και το Πάσχα
?    Ασπράδι αυγού (σαν κόλλα)
?    Βραστά αυγά
?    Πινέλα
Οι μαθητές μας με την παραπάνω διαδικασία ωφελήθηκαν μέσα απο τη συνεργασία με τους συμμαθητές τους, εξάσκησαν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, ενίσχυσαν τις δεξιότητες κίνησης και την επιμονή τους. Συνειδητοποίησαν τον κόπο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το βάψιμο των αυγών και πάνω απ? όλα το διασκέδασαν ενώ ταυτόχρονα τονώθηκε η αυτοπεποίθηση τους μέσα από τη χαρά της δημιουργίας! Σύμφωνα με το έθιμο βέβαια τα αυγά τα βάφουμε Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο εμείς δραστηριοποιηθήκαμε αρκετές μέρες νωρίτερα, μιας και τη συγκεκριμένη μέρα είναι για τα σχολεία μας αργία.
Καλό και ευλογημένο Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

Η δασκάλα της Ε? τάξης
Άρτεμις Λαφτσοπούλου

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

No comments

Leave a Reply


+ 4 = 5