Στα πλαίσια της διαπολιτισμικότητας

132Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισαν να φτιάξουν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος το Adventskranz, Adventskalender και Nikolaus ,που προηγούνται των Χριστουγέννων στα πλαίσια της διαπολιτισμικότας.
Οι μαθητές /τριες ενθουσιασμένοι έβαλαν όλη τη δημιουργικότητά τους και μαζί με τους δασκάλους τους και τη διευθύντρια έφτιαξαν πραγματικά έργα τέχνης. Θα δείτε το αποτέλεσμα μόνοι σας. Όσο για το αν χάρηκαν τη διαδικασία τα χαμογελαστά προσωπάκια μιλούν από μόνα τους.

Adventskranz
Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.

Adventskalender
Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ..

Nikolaus
Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Ζανκτ Νίκλαους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασιλείου ως προς το έθιμο των δώρων. Στην λαογραφική του έκδοση φέρνει δώρα στα καλά παιδιά, αλλά και ένα δεματάκι βέργες για να δείρει τα παιδάκια που δεν ήταν φρόνιμα.

Η Διευθύντρια

Ουρανία Μπιτζιοπούλου

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

avatar
Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βούπερταλ

No comments

Leave a Reply


+ 6 = 13